2018 470 Европейско Първенство - Готови за световна сцена!

Европейското първенство 470 2018 – Изстрелва Бургас и България на международната ветроходна сцена!!!

На единадесетата година от своя дебют на световния ветроходен подиум, Яхт Клуб „Порт Бургас“ 
доказа, че е един от най-добрите организатори на ветроходни събития, не само на Балканите, но и в Европа. Някои от официалните представители на световната ветроходна асоциация „World Sailing“ заявиха, че няма пречки статутът да не се затвърди и на световно ниво! 
2007-ма година за първи път в историята на ветроходството, в България е проведено Световно първенство на клас „470“ за младежи като това е началото на дългия път, който клубът извървя и в последствие проведе още три първенства от голям мащаб. „През 2007 не ни беше лесно. Нямахме екипа и опита, който имаме сега, но въпреки това се справихме“ коментира Станислав Касъров - Бивш президент на клас 470, международен съдия и член на борда на Яхт Клуб „Порт Бургас“.

След блестящо проведените Европейско първенство за младежи в класовете „420“ и „470“ през 2015, и Европейското Първенство в клас Оптимист 2017, получихме и продължаваме да получаваме комплименти и признание за отличната работа от всички световни класни федерации, президенти на класове, председатели на съдийски комисии и и др.
През 2018 година, вече имайки нужния опит и ресурс, успяхме да заслужим честта да сме домакини на Отворено Европейско първенство за клас 470. Тук вече не идваха младежи и деца, които тепърва ще разгърнат своят потенциал, а европейски, световни и олимпийски медалисти. Състезатели, които имат в резюмето си по три олимпийски участия.

След като поради липса на подходящ вятър за провеждане на гонки през първия състезателен ден, се наложи през следващите три дни да бъдат проведени по три такива. Три дни, блестящо изпълнени от регатната комисия на Яхт Клуб „Порт Бургас“ . Заключителните две гонки просто допълниха добрата работа до момента, а проведеният на метри от бургаския мост финален „Медал рейс“ бяха невероятна атракция за всички.
С огромната подкрепа на нашите партньори от AUDI, както и незаменимата подкрепа на Община Бургас, Държавно предприятие ''Пристанища Инфраструктура'' , Пристанище Бургас и много други утвърдени партньори, успяхме още веднъж да покажем, че неслучайно сме пионери в провеждането на спортни прояви от такъв калибър. 
Отличнате инфраструктура и специфично благоприятни метеорологични условия, превръщат всяка проява в празник за ветроходният спорт. Състезатели и треньори от страни, които са институции във ветроходството като Нова Зеландия, Австралия, САЩ, Италия, Великобритания, Хърватия както и съседите ни от Турция и Гърция признават, че проведените от нас състезания са едни от най-добрите, на които са присъствали.
След приключване на първенството, получихме много благодарности за прекрасната регата, наред с много запитвания като; „А сега накъде?“ и „Кога ще сме тук отново?“, както и неколкократни запитвания за домакинство на световно първенство. – Нашият отговор е - Възможно най-скоро!

Нашата мисия е Бургас и България да станат основна отправна точка в световния ветроходен календар, като с това продължим да допринасяме - не само за спорта в световен мащаб, но и да дадем своя принос за популяризиране и развитие на Бургас и региона.